Οδηγός περιοχής - Ευρύτερη περιοχή
Ευρύτερη περιοχή

Πήλιο, το σπίτι των Κενταύρων και τόπος διακοπών των θεών, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές όλο το χρόνο. Η μαγεία του Πηλίου έγκειται στο ότι η πανέμορφη φύση το έχει ευλογήσει, με όλα τα χρώματα και τις μυρωδιές της και η ζωή εδώ κυλά απλά και ευτυχισμένα.

Το Πήλιο είναι από τις περιοχές της Ελλάδας με πλούσια ιστορία και παρελθόν, που έχουν διατηρήσει το χρώμα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους στο πέρασμα των χρόνων.

Η αληθινή όμως ομορφιά του Πηλίου, είναι τα χωριά και οι οικισμοί του, που είναι διάσπαρτα σε όλη την έκταση του, χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Σε κάθε χωριό τα πλακόστρωτα καλντερίμια οδηγούν τον επισκέπτη σε ολάνθιστες αυλές, παλιά αρχοντικά και μαγευτικά τοπία.

Σε κάθε διαδρομή το τοπίο αλλάζει συνέχεια και η ορεινή μεγαλοπρέπεια, δίνει τα σκήπτρα στις γαλαζοπράσινες ακτές και τα παραθαλάσσια χωριά του. Εδώ συνδυάζεται αρμονικά η ορεινή ομορφιά, με την καταπράσινη φύση και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Το Πήλιο και η φύση είναι αλληλένδετα και αυτό θα το διαπιστώσετε μόλις περιηγηθείτε στα πανέμορφα μονοπάτια του και τα χωριά του.Πλατανιάς και Κατηγιώργης

Oι δύο κύριοι παράλιοι οικισμοί του νοτιοανατολικού άκρου του Πηλίου είναι ο Πλατανιάς (ή Πλατανιά) και ο Κατηγιώργης, με πολύ μεγαλύτερο τον πρώτο. Στην περιφέρεια των δύο αυτών χωριών, τόσο στα παράλια όσο και στα ηπειρωτικά, έχουν αναπτυχθεί πολλοί μικρότεροι οικισμοί.

Ένα εκτεταμένο δίκτυο χωματόδρομων, όχι πάντοτε βατών για όλα τα αυτοκίνητα, συνδέει τους μικρούς αυτούς οικισμούς μεταξύ τους ή καταλήγει στα παράλια. Με υπομονή, αρκετή τόλμη, αυτοκίνητο 4Χ4 και οπωσδήποτε με έναν καλό χάρτη του Πηλίου μεγάλης κλίμακας (1: 50.000), μπορεί να ανακαλύψει κανείς αναρίθμητους όρμους και κολπίσκους, αθέατους μέχρι την τελευταία στιγμή.

Είναι ένα κομμάτι του Πηλίου απρόσμενο, που διαφέρει ολοκληρωτικά από κάθε μορφή του γνωστού και αξιοποιημένου τουριστικά Πηλίου με τα πασίγνωστα χωριά και αρχοντικά του. Σε αυτό το Νοτιοανατολικό Πήλιο κυρίαρχη είναι η Φύση και λιγότερο ο άνθρωπος. Για όσους δεν διαθέτουν 4Χ4 υπάρχουν πολλές ασφάλτινες αλλά και βατές χωμάτινες διαδρομές, που μπορούν να τους οδηγήσουν με ασφάλεια από την εξωπραγματικής ομορφιάς παραλία του Μουρτιά (στα βόρεια), ως τον θεαματικό κόλπο της Χοντρής Άμμου (στα νότια).

Οι λάτρεις των ήπιων πεζοποριών θα ανακαλύψουν αρκετές φανταστικές παραλίες όπως το Βρωμονέρι (που κάθε άλλο παρά Βρωμονέρι είναι). Είναι μια αμμουδερή αγκαλιά, ανάμεσα σε θεαματικούς βράχους και πυκνότατο πράσινο. Απέναντι δεσπόζει η Σκιάθος, ενώ μερικές δεκάδες μέτρα από την αμμουδιά υπάρχει γραφικό ταβερνάκι-αναψυκτήριο, με πλήρη κουζίνα και ντους με γλυκό νερό. Εδώ μπορεί να φτάσει κανείς και με χωματόδρομο μέτριας βατότητας, σε απόσταση 9 περίπου χλμ. από τον Πλατανιά.

Για όσους θέλουν να κινηθούν αποκλειστικά με το αυτοκίνητό τους υπάρχουν αρκετές επιλογές στα βόρεια ανατολικά του Πλατανιά. Οι αποστάσεις είναι μικρές και οι ασφάλτινες διαδρομές καταλήγουν ως την ακτή.

Η πρώτη επίσκεψή μας είναι στην παραλία της Θεοτόκου, μόλις 2,5 χλμ. βόρεια του Κατηγιώργη.

Είναι ένας κολπίσκος με χοντρή άμμο και μεγάλα βότσαλα, που εκτείνεται στα βόρεια του επιβλητικού όγκου του ακρωτηρίου της Σηπιάδος. Η παραλία οφείλει το όνομά της στο ξωκλήσι της Θεοτόκου, που χτίστηκε στα 1807. Λίγα μέτρα από το εκκλησάκι, υπάρχουν τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που υψωνόταν σε αυτόν τον χώρο. Συνεχίζουμε λίγο βορειότερα, διασχίζουμε τον μικρό οικισμό της Λύρης και κατευθυνόμαστε στην ομώνυμη παραλία. Εδώ υπάρχει μια παραθαλάσσια ταβέρνα που λειτουργεί το καλοκαίρι.

Λίγα χιλιόμετρα μετά την παραλία της Λύρης κατηφορίζουμε στον φημισμένο όρμο του Μουρτιά. Εδώ, τα κυρίαρχα στοιχεία είναι τα βότσαλα, τα βαθιά πεντακάθαρα νερά, κυρίως όμως οι θεαματικοί βραχώδεις σχηματισμοί μέσα στη θάλασσα, που προσδίδουν στο τοπίο μια εικόνα εξωπραγματική.

Επιστρέφουμε στον Κατηγιώργη και συμπληρώνουμε την εξερεύνησή μας με εξορμήσεις προς τα νότια.

Ο κεντρικός άξονας είναι αρκετά βατός, υπάρχουν όμως και πολλοί δευτερεύοντες δρόμοι που είναι δύσβατοι. Όλες αυτές οι χαράξεις καταλήγουν σχεδόν πάντα σε αθέατους κολπίσκους, που είναι κατά κανόνα μικρά αριστουργήματα φυσικής ομορφιάς και ποιότητας νερών.

Περιπλανιόμαστε πολλές ώρες στην περιοχή, περνούν από τα μάτια μας μικροί αγροτικοί οικισμοί, ελαιώνες, μοναχικές αγροικίες, χαμένες μέσα σε πυκνή βλάστηση.

Σε απόσταση 13 χλμ. από τον Κατηγιώργη και 7 από τον Πλατανιά και σε υψόμετρο 250 μ. είναι χτισμένο το γραφικό Προμύρι με τα στενά καλντερίμια, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα πετρόχτιστα σπίτια του. Στο καφενεδάκι της πλατείας, που δύσκολα περνάει ο ήλιος από τα πυκνά φυλλώματα του πλάτανου, είναι τόπος ιδανικός να ξαποστάσεις λίγο και να συνεχίσεις μετά τις περιπλανήσεις σου.
Follow us
Πού θα μας βρείτε
Site map
Επικοινωνία - Κρατήσεις
Επικοινωνία Φόρμα αίτησης κράτησης
Τελευταία Νέα
 
developed and powered by think.gr